SamenLezen met anderstaligen

Samenlezen met anderstaligen

Samen genieten van mooie teksten en tegelijkertijd Nederlands praten

Wat?

SamenLezen, dat is samen met andere mensen luisteren naar een verhaal of gedicht en samen praten over wat die teksten met jou doen. SamenLezen laat deelnemers genieten van literatuur en wil mensen sterker maken door schoonheid in literaire teksten en het gesprek over die teksten. Omdat deelnemers hun gevoelen en ideeën verwoorden en horen wat anderen denken en ervaren bij een tekst, krijgen ze meer begrip voor andere meningen.
Deelnemers mogen zelf betekenis geven aan de tekst: wat doet die zin, dat stukje, dit verhaal met hen? Welke aspecten uit hun leven herkennen ze in dit verhaal? Elke betekenis, elke interpretatie, elke mening is waardevol.

Samenlezen met anderstaligen is een heel specifieke vorm van SamenLezen. Je maakt de verbinding van rijke levenservaring met minder taal- en leeservaring in het Nederlands. Deelnemers zijn vaak laaggeschoold. Dit vraagt om een specifieke aanpak: je kan ‘samenlezen’ niet gewoon kopiëren naar ‘samenlezen met anderstaligen’.

Ook de tekstkeuze voor Samenlezen met anderstaligen is heel specifiek. De Databank SamenlezenNT2 vergemakkelijkt de zoektocht naar mooie en geschikte teksten.

Welkom aan de mensen uit Nederland!

Welkom aan de mensen uit Nederland!

In Les 217, tijdschrift voor NT2 en taal in het onderwijs, schreef ik een artikel over Samenlezen. De titel: Samenlezen geeft cursisten zuurstof.  Ik vertel hoe Samenlezen een vrijplaats kan zijn, dat je het ook echt met NT2-leerders van een laag niveau kan doen......

Samenlezen NT2 met het Red Star Line Museum

Samenlezen NT2 met het Red Star Line Museum

Lieve ouders Ik wens jullie een Gelukkig Nieuwjaar. Ik ben niet gelukkig. Het werk is helemaal anders dan in België. In België was ik de baas. En ook hier wil ik werken baas. Ze maken grote rotsen kapot met dynamiet. Daar ken ik niets van. Dus ik moet nu werken als...

Lezers

%

Samen lezen

Locaties