We zitten met vier rond de tafel in de bib van Sint-Lambrechts-Woluwe. De vier deelnemers zijn nieuw. Ze vonden ‘Babbel en lees’ een aantrekkelijke titel. De andere deelnemers hadden corona-angst en bleven thuis – of dat meldden ze toch aan de bibliotheek.
Bij een nieuwe groep is het altijd even zoeken naar taalniveau, naar wat deelnemers kan raken. De tweede tekst die ik op tafel leg, is dit gedicht:

Mevrouw Julia doet de ramen open
en ze weet geen woord voor de lucht die haar wangen aanraakt
en de zon heeft de kleur van honing

en ze weet
vandaag gaat het gebeuren
en ze denkt
maar eerst blijf ik nog even staan.

Tjitske Jansen

De kleur van de zon, ja, daar hebben alle tafelgenoten ideeën over, gevoelens bij, verlangens naar (het regent buiten, alweer, ja, wat zon, hoe deugd zou dat doen). Echt los komen ze, als we inzomen op “vandaag gaat het gebeuren”. De ene dame vertelt dat ze denkt aan de dag waarop haar schoonmoeder stierf. Je verwacht het, al een tijdje, en dan is de dag waarop je ‘s ochtends voelt dat het afscheid er nu echt aankomt.
We zijn even stil, we voelen mee. De andere dame vult plots aan dat die regel haar net doet denken aan het begin van het leven, aan de dag waarop je met elke tinteling waarneemt: nu komt de bevalling echt op gang. Waarop de derde toevoegt dat het voor hem gaat over ‘in het moment zijn’ en letterlijk blijven stilstaan. Wat hem nu lukt, nu hij ‘between jobs’ is.

En dan, voel ik als begeleider, zijn we bij die zo warme, vaak broze en intieme kern van samenlezen. Mensen delen hun emoties, herhalen een regel. We zoeken naar woorden, wat extra uitdagend is omdat elke deelnemer een andere moedertaal heeft. En ook al wroeten we op woorden, we voelen samen wat deze versregels met ons doen.
En we zijn in het ‘nu’. Want plots is het al voorbij halftwaalf, het uur dat we zouden stoppen. “Wie niet kwam door Corona, heeft echt iets gemist”, fluistert een deelnemer. We zoenen elkaar niet, we geven geen hand. We hopen dat we elkaar binnen twee weken weer treffen. “Kan het ook via skype?” stelt iemand voor. Wordt vervolgd…

Ilona